On my way down the rabbit hole.
Međunarodna konferencija “Nakladništvo – trendovi i konteksti"
napisao/la Milijana Mičunović - Saturday, 23 November 2013, 13:30
 

Ove će se godine, u sklopu pulskog sajma knjige, po prvi puta održati Međunarodna konferencija "Nakladništvo – trendovi i konteksti".

Konferenciju organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Udruga Sa(n)jam knjige u Istri uz pokroviteljstvo i financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Ovogodišnja je konferencija posvećena dvjema glavnim temama. Prva tema Vrijednost sadržaja bavi se pitanjem sadržaja kao simboličkog, intelektualnog, ali i financijskog kapitala koji se danas, zahvaljujući novim tehnologijama i mudrim modelima gospodarenja, može revitalizirati i iznova prodati ili isporučiti u različitim oblicima, na različitim platformama i višekratno prodavati. Druga tema Uspješni poslovni modeli u elektroničkom nakladništvu: novi sadržaji i revitalizacija starih sadržaja, platforme za distribuciju nakladničkih sadržaja nastoji aktualizirati nevoljkost nakladnika na malim tržištima da prihvate i razvijaju nove poslovne modele, posebice one koji se odnose na elektroničko nakladništvo.

Među pozvanim predavačima možete čuti neke od glavnih i poznatih domaćih i inozemnih stručnjaka, znanstvenika i autora iz područja nakladništva, elektroničkog nakladništva i srodnih disciplina u području informacijske i komunikacijske znanosti (Tom D. Wilsona, Skans Kerstija, Aušru Navickienė, Mihu Kovača, Zorana Velagića, Franju Pehara, Nives Tomašević i druge).

U sklopu sajma knjige održat će se i radionica "Suvremene tehnologije i alati u elektroničkom nakladništvu" tijekom koje će se nastojati prikazati suvremene tehnologije i alati povezani s elektroničkim nakladništvom. Posebna pozornost bit će usmjerena prema odabranim temama i primjerima dobre prakse u izradi, uređivanju i objavljivanju knjige u EPUB formatu utemeljenom na XML-u, XHTML-u i CSS-u. Voditelji radionice su Franjo Pehar s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Tomislav Jakopec s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Konferencija će se održati 6. i 7. prosinca u Puli u sklopu 19. sajma knjige i autora "Sa(n)jam knjige" koji se uvrstio u niz svjetskih knjiških sajmova koji potiču razmjenu praktičnih nakladničkih iskustava, propituju mogućnosti primjene modernih tehnologija i općenito nove tendencije u nakladničkom poslovanju te podupiru praktično i znanstveno istraživanje nakladništva kao iznimnog društvenog fenomena.

 

Preliminarni program konferencije možete pogledati ovdje.