On my way down the rabbit hole.
Erasmus+: novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport
napisao/la Milijana Mičunović - Monday, 25 November 2013, 15:33
 

Novi program Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport pod nazivom Erasmus+ okupit će sve sadašnje europske i međunarodne programe i inicijative u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta te će zamijeniti sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima). Na ovaj će se način povećati učinkovitost, pojednostaviti proces prijave i smanjiti dupliciranje i rascjepkanost.

Do 5 milijuna osoba, što je gotovo dvostruko više nego do sada, moglo bi putem programa Erasmus+ dobiti priliku studirati ili usavršavati se u inozemstvu. Među njima je gotovo 3 milijuna studenata te učenika i polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Osim toga, studenti diplomskih studija također bi mogli imati koristi od novih jamstava za pozajmice osiguranih u suradnji s Europskom investicijskom bankom. Sedmogodišnji program Erasmus+ započinje 2014. godine s planiranim proračunom od 19 milijardi eura.

Novi će program biti usmjeren na dodanu EU vrijednost i sustavni utjecaj kroz podršku za tri vrste aktivnosti: mogućnosti učenja za pojedince unutar Europske unije i izvan nje; institucionalna suradnja obrazovnih ustanova, organizacija mladih, poduzetnika, lokalnih i regionalnih vlasti i udruga; te podrška reformama u zemljama članicama s ciljem modernizacije sustava obrazovanja i osposobljavanja te promicanja inovacija, poduzetništva i zapošljivosti.

Dvije trećine sredstava utrošit će se na potporu mobilnosti s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina.

 

(Vijest preuzeta s mrežnih stranica Agencije za mobilnost i programe EU.)

Više o programu možete saznati na mrežnim stranicama Europske komisije.