On my way down the rabbit hole.
BookCrossing na Filozofskom fakultetu
napisao/la Milijana Mičunović - Saturday, 14 December 2013, 10:12
 

Poštovani,

dopustite nam da Vam predstavimo projekt BookCrossing i pozovemo Vas da se uključite u njegovu provedbu.

 

Projekt BookCrossing međunarodni je pokret i projekt koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige te potiče i popularizira kulturu čitanja. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uspješno promovira ovaj projekt već treću godinu zaredom, a u 2013. predstavlja ga javnosti pod nazivom "BookCrossing za sve!". Nakon što je stalno mjesto za razmjenu knjiga zaživjelo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i sveučilišnim knjižnicama 2011. godine te u mnogim narodnim knjižnicama tijekom 2012., ove, 2013. godine, BookCrossing će svoju čitalačku publiku tražiti u knjižnicama, školama, fakultetima i ostalim javnim mjestima.

BookCrossing djeluje na način da se knjige koje zainteresirani žele donirati ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenima za razmjenu, kako bi ih mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjige se prosljeđuju dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene. Prije nego knjiga uđe u krug razmjene ista mora biti tehnički obrađena – na nju se lijepi naljepnica u koju se upisuje identifikacijski broj koji potvrđuje da je knjiga dio BookCrossing projekta.

 

Budući da se Filozofski fakultet odlučio uključiti u projekt, ovim putem pozivamo sve zainteresirane osobe koje bi htjele podržati projekt da doniraju jednu ili više knjiga te tako pomognu popuniti Bookcrossing policu našeg fakulteta. Knjige možete donirati na info pultu u ulaznom hodniku tijekom promidžbene kampanje projekta, od 16. do 19. prosinca 2013. godine, ali i nakon toga (uz policu u Booksi bit će postavljena kutija u kojoj ćete moći ostaviti knjige). Možete donirati književna djela, znanstvenu i popularno-znanstvenu literaturu te stručnu literaturu.

Tijekom siječnja studenti volonteri s Odsjeka za informacijske znanosti knjige će tehnički obraditi i pripremiti za korištenje i razmjenu.

Nakon što knjige budu tehnički obrađene, u veljači 2014. u Booksi će biti postavljena Bookcrossing polica na kojoj će svaki čitatelj moći pronaći svoju knjigu.

 

Više informacija o BookCrossingu moguće je pronaći na službenim stranicama projekta, a hrvatski članak o BookCrossingu možete pročitati na blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo što ste odlučili podržati projekt i pomoći širenju kulture knjige i čitanja te Vas pozdravljamo uz riječi kanadskog književnog teoretičara Northorpa Fryea "Knjiga je najučinkovitija tehnologija koju je čovjek ikada izumio."

 

 

Odsjek za informacijske znanosti