Obavijesti na razini sjedišta

 
 
Slika Boris Bosančić
Otvoreni četvrtak: poziv na predavanje prof. dr. sc. Višnje Pavičić Takač i izv. prof. dr. sc. Gabrijele Buljan "Evribadi spiks ingliš"
napisao/la Boris Bosančić - Monday, 14. December 2015., 08:05
 

Poštovani,

pozivamo Vas na predavanje koje će u četvrtak, 17.12.2015. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (predavaonica 54, 2. kat) u sklopu Otvorenog četvrtka održati prof. dr. sc. Višnja Pavičić Takač i izv. prof. dr. sc. Gabrijela Buljan.

Predavanje pod naslovom „Evribadi spiks ingliš" bavit će se vrlo aktualnim problemom razumijevanja prijenosa engleskoga jezičnog materijala u hrvatski jezik u tekstovima informativnih medija, a polazi od činjenice da se engleski i hrvatski jezik sve češće nalaze u kontaktu u različitim sferama društvenoga djelovanja i da se velik dio hrvatske populacije samo uz liberalno tumačenje pojma dvojezičnosti može smatrati minimalno/površno dvojezičnim.

Predavačice će se posebice osvrnuti na situaciju u kojoj se na jednom kraju komunikacijskoga kanala nalazi se novinar koji nekritički/nestručno prevodi vijesti s engleskog na hrvatski, dovodeći u kontakt ta dva jezika s različitim frazeološkim, leksičkim, strukturnim i stilskim repertoarom, uslijed čega kod primatelja takvih sadržaja može biti otežano razumijevanje poruke. Razmatrat će se prijevodi u kojima dolazi do upotrebe anglizma kao kontaktnoga sinonima (npr. indikator za žmigavac) i replikacije u smislu prijenosa značenja (npr. lažni prijatelji: mapa/map) i konstrukcijskih obrazaca bez fonološkoga materijala (sintaktički ili frazeološki kalkovi).  Budući da su ovakvi oblici prijenosa u izražajnom smislu nepotrebni i da se mogu smatrati činom (podsvjesne) orijentacije k prestižu engleskog jezika, takva praksa može ugroziti uspješnost komunikacije.

Ulaz na predavanje je besplatan. Poziv slobodno proslijedite svima koji su zainteresirani za ovu temu.

Srdačno,
doc. dr. sc. Ljubica Matek, voditeljica projekta