Obavijesti na razini sjedišta

 
 
Slika Boris Bosančić
Otvoreni četvrtak: poziv na predavanje doc. dr. sc. Maje Krtalić "Novine kao izvor informacija u znanstvenoistraživačkom radu"
napisao/la Boris Bosančić - Monday, 18. January 2016., 11:05
 

Poštovani,

pozivamo Vas na prvo ovogodišnje predavanje Otvorenog četvrtka koje će se održati 21. siječnja 2016. u 18 sati na Filozofskom fakultetu (predavaonica 54, 2. kat). Predavanje pod nazivom „Novine kao izvor informacija u znanstvenoistraživačkom radu" održat će doc. dr. sc. Maja Krtalić sa Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Danas više no ikada postaje imperativ osigurati kvalitetnu i brzu uslugu kao i točnu informaciju za korisnike brojnih usluga i informacijskih servisa u digitalnom okruženju. Učinkovita organizacija i ponuda informacija trajni je izazov informacijskim ustanovama, kojemu prethodi dubinsko poznavanje specifičnih potreba i zahtjeva pojedinih kategorija korisnika. Znanstvenici pripadaju posebno zahtjevnoj kategoriji korisnika, a oblikovanje usluga koje se mogu ugraditi kao podrška znanstvenoj infrastrukturi izravno utječe na dobrobit cjelokupnog društva.

U izlaganju će se predstaviti tema novina s aspekta informacijskih znanosti. Izlaganje će biti usmjereno na promišljanje i raspravu o dvama temeljnim pitanjima:

- Zašto su novine predmet istraživanja u informacijskim znanostima?
- Koliko i na koji način se novine koriste kao izvor informacija za znanstvena istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, posebice u povijesti i filologiji?

Pored toga, prikazat će se odabrane digitalne novinske zbirke te njihove mogućnosti pretraživanja, dijeljenja i korištenja informacija. Izlaganje je temeljeno na rezultatima istraživanja prikupljenih u jednogodišnjem projektu Novinska građa kao izvor znanstvenih informacija u društvenim i humanističkim znanostima.

Ulaz na predavanje je besplatan. Poziv slobodno proslijedite svima koji su zainteresirani za ovu temu.

Srdačno,
doc. dr. sc. Ljubica Matek, voditeljica projekta

Filozofski fakultet
Jägerova 9
31000 Osijek