Obavijesti na razini sjedišta

 
 
Slika Boris Bosančić
Otvoreni četvrtak: poziv na predavanje prof. dr. sc. Tomislava Talange "Zašto tjedan ima sedam dana? – lingvističko-kulturnopovijesni prikaz"
napisao/la Boris Bosančić - Monday, 22. February 2016., 17:47
 

Poštovani,

Pozivamo Vas na predavanje pod nazivom „Zašto tjedan ima sedam dana? - lingvističko-kulturnopovijesni prikaz" koje će 25.2.2016. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (predavaonica 54, 2. kat) održati prof. dr. sc. Tomislav Talanga s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku.

Predavanje će se pozabaviti nastankom vremenskoga intervala kojeg nazivamo tjedan. Danas su nazivi dana u tjednu postali obična imena i sastavni su dio zatvorenog niza od sedam jedinki i crpe svoju semantiku u tome nizu. Nakon utorka dolazi srijeda a petak je prije četvrtka i nitko u svakodnevom životu ne razmišlja o tome da utorak kao izvedena imenica s dočetkom -ak krije u sebi izumrlu baznu riječ drugi, kao i četvrtak četvrti a petak peti i zašto je tome tako. Kako to da engleski, njemački ili možda francuski nemaju u svojim odgovarajućim nazivima redne brojeve kao bazne riječi? Gdje je prvi put zabilježen niz od sedam naziva za dane u tjednu i kako je tekao razvoj u pojedinim kulturama? Sve su to pitanja kojima se bavi ovo predavanje.

Težište prikaza neće, dakako, biti stavljeno na izvanjezičnu uzročno-posljedičnu relaciju brojke 7 i tjedna, jer se tu kriju kojekakve numerološke i astronomske zamke, nego na kulturno-povijesnu pozadinu nazivlja u različitim starim kulturama svijeta, a napose u okvirima naše europske tradicije izrasle na zasadama rimsko-grčke i kršćanske kulture.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Srdačno,
doc. dr. sc. Ljubica Matek,
voditeljica programa popularizacije znanosti Otvoreni četvrtak