Obavijesti na razini sjedišta

 
 
Slika Boris Bosančić
Otvoreni četvrtak: poziv na predavanje o poremećajima prehrane doc. dr. sc. Ane Kurtović
napisao/la Boris Bosančić - Sunday, 6. March 2016., 15:22
 

Poštovani,

u četvrtak, 10.03.2016., u 18 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, predavaonica 54) doc. dr. sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku održat će predavanje o poremećajima prehrane. Poremećaji prehrane predstavljaju veliki rizik za zdravlje osobe, potencijalno ugrožavaju život i zahtjevni su za tretman. Međutim, uz uzroke nastanka i tretman poremećaja prehrane, a osobito anoreksije nervoze, vežu se mnoge pogrešne informacije i mitovi koji otežavaju razumijevanje prirode poremećaja kao i tretman istoga.

Poremećaji prehrane posljedica su kompleksne interakcije različitih čimbenika, kako osobnih tako i okolinskih. Osobni čimbenici uključuju samopouzdanje, sliku o tijelu, perfekcionizam, potrebu za kontrolom i druge, dok se okolinski mogu sagledavati u kontekstu obitelji, odnosa s vršnjacima pa i šireg društvenog konteksta, što prevenciju ili tretman čini jednako tako složenima i zahtjevnima.

Prevencija ili tretman poremećaja hranjenja zahtijevaju suradnju između stručnjaka, osobe koja pati od poremećaja prehrane i njezine okoline kako bi se umanjili rizici za razvoj poremećaja ili pružila podrška osobi u oporavku. Predavanje će se posebno fokusirati na osvještavanje uloge okoline u povećanju ili smanjenju rizika za razvoj poremećaja kao i osnaživanju zaštitnih čimbenika.

Ulaz na predavanje je besplatan, a nakon predavanja predviđeno je vrijeme za raspravu tijekom koje će svi zainteresirani moći postavljati pitanja o ovoj važnoj temi.

 
Srdačno,
doc. dr. sc. Ljubica Matek
voditeljica projekta Otvoreni četvrtak na Filozofskom fakultetu u Osijeku