Obavijesti na razini sjedišta

 
 
Picture of Boris Bosančić
Otvoreni četvrtak - čuvanje i organizacija digitalnih dokumenata
by Boris Bosančić - Monday, 25 April 2016, 9:05 PM
 

Poštovani,

pozivamo Vas na predavanje pod nazivom Riznice digitalnog doba: pohrana i organizacija osobnih dokumenata te njihovo čuvanje koje će u sklopu Otvorenog četvrtka održati Hana Marčetić, magistrica informatologije. Predavanje će se održati 28.4. 2016. u 18 sati, na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 54).

Predavanje će se baviti problematikom svakodnevne interakcije  sa širokim spektrom tehnologije, uređaja i platformi, uslijed koje svakodnevno susrećemo i sami odašiljemo goleme količine informacija rijetko promišljajući o utjecaju i vrijednosti tih informacija, kao i o tome koji od tih sadržaja imaju stvarnu vrijednost te kako ih sačuvati.

Postavit će se pitanja o razlikama između foto albuma koje možemo listati dok se prisjećamo lica s fotografija i velike količine digitalnih fotografija koje stavljamo na svoje društvene mreže ili ih nikada ni ne prebacimo s mobitela i digitalnih fotoaparata, o relacijama između čestitki i pisama čuvanih u kutijama za cipele te SMS-ova i e-mailova koje dobivamo za rođendan, o vrijednosti koju sadržaj ima sam, nasuprot vrijednosti koju mu pridodajemo svojim postupcima u odnosu s njime. Trebamo li, možemo li i kako dodati tu vrijednost onim objektima čiju vrijednost prepoznajemo kod odlaska nekog nam dragog, kada „kopamo" kroz njegovu ostavštinu i time ostvarujemo neku vrst katarze? Mogu li Google i njegovo znanje, ili Facebook i njegovi profili, nadomjestiti fizički kontakt s objektima kao nositeljima osobnosti? Oni su danas te riznice, arhivi koji pohranjuju i čuvaju našu interakciju, dokaze o našoj komunikaciji, osobne, poslovne i druge dokumente koji sačinjavaju dokaze o našem djelovanju i životu.

Na predavanju će se ujedno predstaviti istraživanja provedena na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, čiji rezultati pokušavaju krenuti u smjeru razumijevanja odnosa čovjeka i njegovog praktičnog djelovanja u odnosu sa osobnim digitalnim dokumentima. Predavačica se na kraju predavanja iznijeti i nekoliko praktičnih savjeta, kao početne točke za stvaranje individualne, učinkovite strategije za vrednovanje i očuvanje osobnih dokumenata u digitalnom okruženju.

Ulaz je besplatan.

Srdačno,
doc. dr. sc. Ljubica Matek, voditeljica Otvorenog četvrtka